В навечерието на предстоящия празник – Никулден (6 декември), ние от хранителни магазини „Пламко“ сме селектирали две полезни рецепти за вашата празнична трапеза.
Продуктите, с които може да сготвите вашите ястия може да откриете в нашия седмичен каталог за периода 29 ноември – 6 декември.
#1 Печена скумрия на шайби с картофи
Необходими продукти:
- Скумрия – 1 бр.
- 2-3 картофа, средно големи
- Лимон
- Качамак – 100 гр.
- Репички
- Копър
- Червен лук
- Чили сос
- Сусам
Начин на приготвяне:
Рибата се нарязва на шайби, като се омаслява и леко осолява. Пече се на силно загрята скара като се обръща няколко пъти докато хване златиста коричка. Накрая се поръсва леко със сусам и се пече около 30 секунди, за да полепне сусама. Изважда се и се оставя върху хартия, за да поеме излишната мазнина.
Картофите се обелват, нарязват и се слагат да се варят. След като са сварени, те се изцеждат и запържват, докато придобият златиста коричка. След което се посоляват и слагат също върху хартия.
Качамакът се сварява с 250 мл. вода. Когато е готов, се завива в стреч фолио и се прави на дълга лента. Точи се, докато не изстине. След това се нарязва. Нарежда се в чинията.
Декорирайте с репички, червен лук, копър и лимон.

#2 Рибарска лодка
Необходими продукти:
- Скумрия – 1 бр.
- Сварен нахут „Кръстев“ 540 г.
- Резен лимон
- Репички – 2 бр.
- Кашкавал – 100 гр.
- Солети
- Зелен лук – 1 връзка с перата
Подправки:
- Червен пипер
- Чубрица – ситно смляна
- Сол
Начин на приготвяне:
Рибата се разделя на 2 части, омаслява се леко с олио и се посолява. Пече се на силно загрята скара, като внимателно се обръща няколко пъти. Когато хване коричка, рибата е готова. Слага се на хартия, за да се обезмасли.
Свареният нахут се овалва в царевично брашно и се сипва в нагорещено олио. Трябва да се пържи много малко, защото в противен случай става много твърд. След изваждането, се прибавят червен пипер, чубрица и сол.
От кашкавала, зеления лук и солетите се оформя лодка на дъното, в която има лист маруля, и се изсипва готовия нахут.
Но какво са лодка и риба без българското знаме? Забодете го и Бон Апети!
