Вкусни рецепти от Пламко за Никулден, 6 декември

В навечерието на предстоящия празник – Никулден (6 декември), ние от хранителни магазини „Пламко“ сме селектирали две полезни рецепти за вашата празнична трапеза.

Продуктите, с които може да сготвите вашите ястия може да откриете в нашия седмичен каталог за периода 29 ноември – 6 декември.

#1 Печена скумрия на шайби с картофи

Необходими продукти: 

  • Скумрия – 1 бр.
  • 2-3 картофа, средно големи
  • Лимон
  • Качамак – 100 гр.
  • Репички
  • Копър
  • Червен лук
  • Чили сос
  • Сусам

Начин на приготвяне: 

Рибата се нарязва на шайби, като се омаслява и леко осолява. Пече се на силно загрята скара като се обръща няколко пъти докато хване златиста коричка. Накрая се поръсва леко със сусам и се пече около 30 секунди, за да полепне сусама. Изважда се и се оставя върху хартия, за да поеме излишната мазнина.

Картофите се обелват, нарязват и се слагат да се варят. След като са сварени, те се изцеждат и запържват, докато придобият златиста коричка. След което се посоляват и слагат също върху хартия.

Качамакът се сварява с 250 мл. вода. Когато е готов, се завива в стреч фолио и се прави на дълга лента. Точи се, докато не изстине. След това се нарязва. Нарежда се в чинията.

Декорирайте с репички, червен лук, копър и лимон.

Готово ястие по рецепта #1

#2 Рибарска лодка

Необходими продукти: 

  • Скумрия – 1 бр.
  • Сварен нахут „Кръстев“ 540 г.
  • Резен лимон
  • Репички – 2 бр.
  • Кашкавал – 100 гр.
  • Солети
  • Зелен лук – 1 връзка с перата

Подправки:

  • Червен пипер
  • Чубрица – ситно смляна
  • Сол

Начин на приготвяне:

Рибата се разделя на 2 части, омаслява се леко с олио и се посолява. Пече се на силно загрята скара, като внимателно се обръща няколко пъти. Когато хване коричка, рибата е готова. Слага се на хартия, за да се обезмасли.

Свареният нахут се овалва в царевично брашно и се сипва в нагорещено олио. Трябва да се пържи много малко, защото в противен случай става много твърд. След изваждането, се прибавят червен пипер, чубрица и сол.

От кашкавала, зеления лук и солетите се оформя лодка на дъното, в която има лист маруля, и се изсипва готовия нахут.

Но какво са лодка и риба без българското знаме? Забодете го и Бон Апети!

Готово ястие по рецепта #2