„Стара река – Горски Продукти“ – високо качество на сушени билкови продукти

Фирма „Стара река – Горски Продукти“ ЕООД гр. Варна стартира дейността си през 2011 г. и се развива в сферата на билковите и горски продукти. Производствената база се намира в екологично чист район на еленско-сливенския Балкан, а 80% от земите са част от общоевропейската мрежа за защитени зони НАТУРА 2000. Суровините се набавят в този регион и в Рило-Родопската област. Фирмата разполага с персонал от 10 работници с постоянна заетост, като по-голямата част от манипулациите, които се извършват, са ръчни.

Първоначално фирмата се занимава със събиране и пакетиране на див чесън в прясно състояние.

В следващите години „Стара река – Горски Продукти“ ЕООД успешно се насочва и към производство на сушени билкови продукти. Главната цел на фирмата е да спазва изискванията на вътрешния пазар и да покрива все по-нарастващите критерии за качество от страна на потребителите.

„Появилата се индустриална необходимост от големи количества билки води до ниски критерии за качество и до лоша психология на подход към тази ценна суровина от страна на билкосъбирачите и фирмите. В много случаи суровината е с лош цвят и е максимално натъпкана в харари (големи билкови чували) или балирана,“ – споделя Цветан Цанев, мениджър на „Стара река – Горски Продукти“, – „Поради тази и ред други причини „Стара река – Горски Продукти“  целенасочено се стреми към качеството, което хората усещат, когато сами берат билките, от които се нуждаят.“

„Много хора събират билки и се отнасят с максимално внимание към тях, както при брането, така и при сушенето. Вследствие на този внимателен процес билките стават с приятен за окото вид и обикновено с хубави, ярки цветове на готовия продукт. Желаем да постигнем такъв резултат и поради тази причина усъвършенстваме продуктите си,“ – споделя още той.

Основен стремеж на фирмата е приноса за създаване на нов тип организация и психология на събиране, сушене и съхранение, за да бъде постигната внимателност и качество на сушените цветове.