С каква трапеза да посрещнем новата година?

След коледните празници, време е да помислим и за новогодишната трапеза. Ние от ПЛАМКО сме селектирали две рецепти – за свинско с кисело зеле в гювеч и традиционна новогодишна баница с късмети.

Свинско с кисело зеле в гювеч

Необходими продукти:

  • 2 буркана нарязано зеле Боркони
  • 1 кг охладен свински врат без кост
  • черен пипер на зърна – 1 пакет
  • дафинов лист – 3 листа
  • олио – 4-5 супени лъжици
  • домати на кубчета – 3-4 супени лъжици

Начин на приготвяне:

Месото се нарязва на парчета и се запържва в олиото, след това се поръсва с черен пипер. Зелето се обърква с доматите на кубчета.

В гювеча слагаме половината от зелето, месото и подправките, отгоре допълваме с останалото зеле. Наливаме 200 г вода и похлупваме.

Слагаме във фурната на 150˚ за 30 мин. След това увеличаваме фурната на 200˚ и печем около 2 часа.

Новогодишна баница с късмети

Необходими продукти:

  • кори Фамилия – 1 пакет
  • кисело мляко Северняче 2% – 400 г
  • 2 бр. яйца
  • 1 чаена лъжица сода бикарбонат
  • 4-5 супени лъжици олио
  • сирене Градище – 400 г

Начин на приготвяне:

В купа изсипваме киселото мляко и прибавяме сода бикарбонат, прибавяме яйцата и олиото и разбъркваме добре. Корите се разгъват, намазват със сместа и се поръсват със сирене, навиват се на руло и се подреждат в намаслената тавичка. Така на всеки 2 листа. Остатъкът от разтвора се излива върху наредената баница.

Пече се на 180-200˚ за 35 минути. След изваждане се изчаква да изстине и се нарязва.

Почти всички продукти, необходими за рецептите, може да откриете в нашия седмичен каталог.