След коледните празници, време е да помислим и за новогодишната трапеза. Ние от ПЛАМКО сме селектирали две рецепти – за свинско с кисело зеле в гювеч и традиционна новогодишна баница с късмети.
Свинско с кисело зеле в гювеч
Необходими продукти:
- 2 буркана нарязано зеле Боркони
- 1 кг охладен свински врат без кост
- черен пипер на зърна – 1 пакет
- дафинов лист – 3 листа
- олио – 4-5 супени лъжици
- домати на кубчета – 3-4 супени лъжици
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на парчета и се запържва в олиото, след това се поръсва с черен пипер. Зелето се обърква с доматите на кубчета.
В гювеча слагаме половината от зелето, месото и подправките, отгоре допълваме с останалото зеле. Наливаме 200 г вода и похлупваме.
Слагаме във фурната на 150˚ за 30 мин. След това увеличаваме фурната на 200˚ и печем около 2 часа.
Новогодишна баница с късмети
Необходими продукти:
- кори Фамилия – 1 пакет
- кисело мляко Северняче 2% – 400 г
- 2 бр. яйца
- 1 чаена лъжица сода бикарбонат
- 4-5 супени лъжици олио
- сирене Градище – 400 г
Начин на приготвяне:
В купа изсипваме киселото мляко и прибавяме сода бикарбонат, прибавяме яйцата и олиото и разбъркваме добре. Корите се разгъват, намазват със сместа и се поръсват със сирене, навиват се на руло и се подреждат в намаслената тавичка. Така на всеки 2 листа. Остатъкът от разтвора се излива върху наредената баница.
Пече се на 180-200˚ за 35 минути. След изваждане се изчаква да изстине и се нарязва.
Почти всички продукти, необходими за рецептите, може да откриете в нашия седмичен каталог.