НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- жито – 500 грама
- орехи – 1 чаена чаша – смлени
- обикновени бисквити – 500 грама – смлени
- лимонова кора – 1 супена лъжица – от един лимон
- пудра захар – 1 чаена чаша
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
- Първата стъпка от рецептата за жито за задушница е подготовката на житото. Накиснете житото в хладка вода с щипка сол за няколко часа, най-добре за една нощ. След като житото се е накиснало добре се вари във вода, която го покрива с 1-2 пръста на тих огън за около 10 минути до омекване. По време на варенето разбърквайте внимателно. След като се свари, житото се отцежда от водата и се изсипва и разстила върху памучна кърпа на тънък пласт. За да се отцеди от водата и за да изстине.
- Междувременно настъргвате лимона, смилате орехите, както и бисквитите. Може да замените бисквитите с галета. След като житото е изстинало го изсипвате в голям съд, разбърквате го с останалите съставките без пудрата захар.
- Разпределяте житото за помен или в отделни чашки, или го сложете в голяма чиния и поръсвате обилно пудра захар на дебел слой.
- Към подавката за задушница може да освен житото да добавите кекс, баница или питка.
Част от продуктите, необходими за рецептата може да откриете в нашата седмична брошура.