Рецепта за жито за задушница с продукти от нашата брошура

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

  • жито – 500 грама
  • орехи – 1 чаена чаша – смлени
  • обикновени бисквити – 500 грама – смлени
  • лимонова кора – 1 супена лъжица – от един лимон
  • пудра захар – 1 чаена чаша

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

  1. Първата стъпка от рецептата за жито за задушница е подготовката на житото. Накиснете житото в хладка вода с щипка сол за няколко часа, най-добре за една нощ. След като житото се е накиснало добре се вари във вода, която го покрива с 1-2 пръста на тих огън за около 10 минути до омекване. По време на варенето разбърквайте внимателно. След като се свари, житото се отцежда от водата и се изсипва и разстила върху памучна кърпа на тънък пласт. За да се отцеди от водата и за да изстине.
  2. Междувременно настъргвате лимона, смилате орехите, както и бисквитите. Може да замените бисквитите с галета. След като житото е изстинало го изсипвате в голям съд, разбърквате го с останалите съставките без пудрата захар.
  3. Разпределяте житото за помен или в отделни чашки, или го сложете в голяма чиния и поръсвате обилно пудра захар на дебел слой.
  4. Към подавката за задушница може да освен житото да добавите кекс, баница или питка.

Част от продуктите, необходими за рецептата може да откриете в нашата седмична брошура.

Източник