НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- ½ чаена чаша топло прясно мляко
- 200 грама крема сирене
- 50 грама меко масло
- 1 и ½ супени лъжици захар
- 1 яйце
- 1 чаена лъжичка сол
- 2 чаени лъжички суха мая
- 3 чаени чаши брашно София Мел
- 1 яйце за намазване преди печене
- сусам за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
- Разбъркайте всички продукти без брашното до хомогенна смес.
- Постепенно започнете да прибавяте от брашното, като замесвате с ръка. Месете до получаване на средно-меко тесто. Не трябва да е прекалено меко, за да може да се оформи добре.
- Покрийте тестото с кухненска кърпа и го оставете да втаса за 30-40 минути.
- Разделете втасалото тесто на части по 50 грама всяка. Разделете всяка част на две и направете фитили по 20 сантиметра. Завържете двата фитила на възел и пъхнете горния край отдолу в дупката по средата, а долния край, пъхнете отгоре. Така питките ви ще станат с форма точно като моите.
- Подредете питките на разтояние една от друга в голяма тава постлана с хартия за печене. Покрийте ги с найлон и ги оставете да втасат за 30 минути.
- Втасалите питки, намажете с разбито яйце с четка и поръсете леко със сусам. Сложете ги да се изпекат в умерена фурна на 180°С до зачервяване.
Част от продуктите, необходими за рецептата може да откриете в нашата седмична брошура.