НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО:
- брашно + за доомесване – 700 гр
- прясно мляко – 300 мл
- яйца – 2 бр
- олио – 3 с.л.
- пудра захар – 2 с.л.
- суха мая 14 грама – 2 пакетчета
- сол – 1 ч.л.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ПЛЪНКАТА:
- краве сирене President – 400 гр
- яйца – 3+1 бр
- магданоз – 1 връзка
- пресен джоджен – 1 връзка
- олио – 80 мл
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА ТЕСТОТО:
- Към хладкото мляко прибавете маята и захарта, разбъркайте и оставете на топло да се активира.
- През това време в голяма купа разбийте 3 яйца със солта и към тях прибавете олиото и вече шупналата мая. Разбъркайте добре, прибавете брашното на порции и бъркайте, за да се получи меко тесто.
- Извадете тестото върху набрашнен плот и го омесете много добре. Сложете го в набрашнен съд, покрийте с домакинско фолио и оставете на топло да втасва. Готово е, когато утрои обема си.
- Извадете втасалото тесто върху набрашнен плот, премесете го, за да извадите въздуха от него, и го разделете на 7 равни части. Всяка топка разточете на кора с овална форма с дължина около 30 см. Намажете кората с олио, разточете следващата и я сложете върху първата. Намажете с олио и продължете така докато разточите всички 7 кори.
- Вземете една кора, разпределете от плънката по дължина и завийте на руло. Рулото навийте на охлюв и сложете в центъра на дълбока тава и диаметър 34-36 см, покрита с хартия за печене. Направете същото с всички кори и подредете охлювите около центъра.
- Оставете питката на топло да втаса за около 25-30 минути, след което я намажете с разбито яйце.
- Печете на 180 градуса за около за 45-50 минути, като регулярно проверявате готовността с клечка за зъби или дървено шишче.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА ПЛЪНКАТА:
- Няколко минути преди тестото да е напълно втасало, пригответе плънката. В купа разбийте яйцата и към тях добавете ситно нарязаните магданоз и джоджен, както и натрошеното краве сирене President.
- Разбъркайте всичко много добре и оставете встрани.
Част от продуктите, необходими за рецептата може да откриете в нашата седмична брошура.