Рецепта за пилешко с грах с продукти от нашата брошура

Необходими продукти:

  • пилешко месо 1 кг
  • грах 800 грама
  • лук 1 глава
  • моркови 2 броя
  • домати 2 броя
  • олио 1/2 чаена чаша
  • червен пипер 1 чаена лъжица
  • черен пипер 1/2 чаена лъжица

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

  1. Първата стъпка от рецептата за пилешко с грах е подготовката на месото. За приготвянето на пилешко с грах можете да ползвате всякакво пилешко месо. Измийте го добре и го сварете в подсолена вода. Времето за сваряване на месото варира много в зависимост дали ползвате домашно пилешко месо или пилешко месо от магазина. Ако ползвате пиле от магазина за около 30 минути месото ще е готово.
  2. Докато варите пилето пригответе и зеленчуците. Почистете и нарежете на ситно лука и морковите. В тенджера или по-дълбок тиган сгорещете олиото и изсипете нарязаните зеленчуци. След като омекнат добавете и граха. Най-добре е да ползвате замразен грах, защото често грахът от консерва не увира добре. Добавете червения пипер, черния пипер, доматите и около 1 чаена лъжица сол. Варете 3-4 минути.
  3. Идва моментът, в който трябва да решите дали вашето пиле с грах ще е пиле с грах яхния, или пък ще е пиле с грах на фурна, както е приготвено и пилето на снимките.
  4. Ако ще е на фурна изсипете граха в тава, разпределете свареното пилешко месо и добавете около ½ чаена чаша от бульона, в който вряло месото, печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-40 минути или до придобиване на апетитен златист цвят. Ако искате пилешко с грах яхния, то изсипете всичко в по-голяма тенджера, добавете 1 чаена чаша вода и варете около 30 минути.
  5. Преди сервиране поръсете със ситно нарязан магданоз.

Част от продуктите, необходими за пилешко с грах може да откриете в нашата седмична брошура.