НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 200 г. ориз
- 30 г. пармезан (Грана Падано)
- 100 г. бяло сирене
- 1/2 ч. л. кимион
- шепа ситно нарязан магданоз
- Черен пипер, сол (ако е необходимо)
- 100 г. кашкавал или моцарела
- 100 г. ситно нарязана шунка (по желание)
НЕОБХОДИМИ ПОДПРАВКИ ЗА ПАНИРАНЕ:
- 2 яйца
- брашно
- галета
- олио за пържене
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
- Сварете ориза в подсолена вода. Аз варя ориза като пилаф, на много ниска температура в съотношение 1:2 – една част ориз, две части вода. Слагам ориза във вряща вода, захлюпвам и намалявам температурата. Моят котлон е 9-степенен. Варя на 2 за 10 минути, след което оставям на 1 докато оризът напълно попие водата, дърпам от котлона и оставям да изстине напълно.
- Готовият ориз се овкусява с черен пипер, кимион, сол (ако е необходимо), добавят се настърганият пармезан, натрошеното сирене (и шунка, ако ползвате) и ситно нарязаният магданоз. Сместа се омесва внимателно, за да не се мачкат зърната.
- С навлажнени ръце се взима ориз, разстила се в дланта и в средата се поставя парче кашкавал или моцарела. Оризът се оформя на топка така, че пълнежът да остане в центъра.
- Оформените оризови кюфтета се овалват в брашно – яйце – галета и се подреждат в тавичка. Може да ги приготвите няколко часа предварително и да съхранявате на хладно.
- Аранчините се пържат в маслена баня до златисто на умерена температура и се изваждат върху кухненска хартия да се отцеди излишната мазнина. Може да изпечете в предварително загрята фурна на 200 градуса. Подредете оформените оризови кюфтета върху хартия за печене, поръсете ги с 2-3 с. л. зехтин и печете до златисто. Времето за печене ще зависи от големината на самите кюфтенца.
Част от продуктите, необходими за рецептата може да откриете в нашата седмична брошура.