Рецепта за Никулден с продукти от нашата брошура

Необходими продукти:

  • 2 бр. скумрии
  • 3 кисели краставички
  •  2 буркана варен салатен бял боб
  • 2 глави лук
  • 4 скилидки чесън
  • 2 моркова
  • 800 г консервирани и белени домати
  • 200 мл вода
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. риган
  • 1 ч.л. сушен магданоз
  • 2 дафинови листа
  • ½ ч.л. черен пипер
  • ½ лимон (по желание)
  • 5 с.л. олио

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

  1. Нарежете лука и морковите на ситно. Сложете ги в дълбок тиган с олиото и ги запържете за около 5 минути.
  2. След като лукът и морковите поомекнат, добавете нарязания на ситно чесън.
  3. Задушете още около 5 минути, докато зеленчуците омекнат окончателно.
  4. Добавете доматите. Разбъркайте.
  5. Добавете и всички останали подправки. Разбъркайте.
  6. Добавете водата. Оставете да покъкри около 5-10 минути.
  7. Междувременно нарежете скумрията на шайби и я подредете в тава. По желание можете да нарежете малки парченца лимон и да поставите по едно вътре в скумрията.
  8. Сега добавете отцедения боб.
  9. Добавете и киселите краставички, нарязани на шайби. Разбъркайте добре.
  10. Изсипете соса върху скумрията в тавата.
  11. Печете ястието в предварително загрята фурна на около 180 градуса около 45-50 минути до окончателно сготвяне на рибата.
  12. Сервирайте, докато е още топла.
Да ви е сладко!

Част от продуктите, необходими за скумрията може да откриете в нашата седмична брошура.