Необходими продукти:
- 2 бр. скумрии
- 3 кисели краставички
- 2 буркана варен салатен бял боб
- 2 глави лук
- 4 скилидки чесън
- 2 моркова
- 800 г консервирани и белени домати
- 200 мл вода
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. риган
- 1 ч.л. сушен магданоз
- 2 дафинови листа
- ½ ч.л. черен пипер
- ½ лимон (по желание)
- 5 с.л. олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
- Нарежете лука и морковите на ситно. Сложете ги в дълбок тиган с олиото и ги запържете за около 5 минути.
- След като лукът и морковите поомекнат, добавете нарязания на ситно чесън.
- Задушете още около 5 минути, докато зеленчуците омекнат окончателно.
- Добавете доматите. Разбъркайте.
- Добавете и всички останали подправки. Разбъркайте.
- Добавете водата. Оставете да покъкри около 5-10 минути.
- Междувременно нарежете скумрията на шайби и я подредете в тава. По желание можете да нарежете малки парченца лимон и да поставите по едно вътре в скумрията.
- Сега добавете отцедения боб.
- Добавете и киселите краставички, нарязани на шайби. Разбъркайте добре.
- Изсипете соса върху скумрията в тавата.
- Печете ястието в предварително загрята фурна на около 180 градуса около 45-50 минути до окончателно сготвяне на рибата.
- Сервирайте, докато е още топла. Да ви е сладко!
Част от продуктите, необходими за скумрията може да откриете в нашата седмична брошура.