Необходими продукти:
- кисело зеле – 1 кг.
- лук – 1 бр.
- дафинов лист – 6 листа
- ориз – 1 ч. ч.
- червен пипер – 1 ч. л.
- олио – 1 / 2 ч.ч.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
- Нарязвате зелето на тънки ивици, а ако се много дълги ги срязвате на две.
- В тенджера изсипвате олиото, а след като се сгорещи добавяте ситно нарязания лук и измития ориз. Бъркате непрекъснато, докато оризът поеме мазнината и стане прозрачен.
- Към ориза и лука добавяте ситно нарязаното зеле и три чаени чаши вода. Може да ползвате една чаша зелев сок и две чаши вода, но ако използвате зелев сок не добавяйте сол. Ако варите зелето с ориз само с вода и без зелев сок, сега е моментът, в който трябва да добавите една равно чаена лъжица сол.
- След като зелето е поомекнало и оризът е почти сварен, добавете червения пипер, разбъркайте добре и изсипвате сместа в тава. Добавете и предвидените дафинови листа.
- Печете киселото зеле с ориз в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20 минути, докато ястието леко се запече. Ако не искате вашето кисело зеле с ориз да бъде запечено, може да доварите ястието на котлона, докато оризът е напълно сварен.
Част от продуктите, необходими за рецептата може да откриете в нашата седмична брошура.