Лесна рецепта за жито за Задушница с продукти от нашата брошура

Необходими продукти:
жито – 500 грама
орехи – 1 чаена чаша – смлени
обикновени бисквити – 500 грама – смлени
лимонова кора – 1 супена лъжица – от един лимон
пудра захар – 1 чаена чаша

Задушница е ден, в който се почитат починалите, а жито за помен се приготвя винаги на задушница. В църковния календар има три големи Задушници – Месопустна задушница, Архангелова задушница и Черешова задушница. На тези дни се ходи на гробища, прелива се с вино и вода, подава се жито и храна приготвена в къщата на познати и непознати за покой на починалите близки. В тези дни, в които почитаме починалите близки хора, задължително се приготвя жито за подаване.

Първата стъпка от рецептата за жито за задушница е подготовката на житото. Накиснете житото в хладка вода с щипка сол за няколко часа, най-добре за една нощ. След като житото се е накиснало добре се вари във вода, която го покрива с 1-2 пръста на тих огън за около 10 минути до омекване. По време на варенето разбърквайте внимателно. След като се свари, житото се отцежда от водата и се изсипва и разстила върху памучна кърпа на тънък пласт. За да се отцеди от водата и за да изстине.
Междувременно настъргвате лимона, смилате орехите, както и бисквитите. Може да замените бисквитите с галета. След като житото е изстинало го изсипвате в голям съд, разбърквате го с останалите съставките без пудрата захар.

Разпределяте житото за помен или в отделни чашки, или го сложете в голяма чиния и поръсвате обилно пудра захар на дебел слой.

Към подавката за задушница може да освен житото да добавите кекс, баница или питка.

Част от продуктите, необходими за житото може да откриете в нашата седмична брошура.