Бъдни вечер или навечерието на Рождество Христово – 24 декември, е един от най-светлите празници за християнското семейство.
Вечерта на 24 декември трапезата се слага рано и всички сядат заедно около нея, като никой не трябва да става.
За трапезата на Бъдни вечер ние от ПЛАМКО сме селектирали три рецепти, които може да опитате за празника.
#1 Содена питка за Бъдни вечер
Необходими продукти за питката:
- 900 г брашно тип 500 МЛИН пшенично
- 1 чаена лъжица сода бикарбонат
- 1 чаена лъжица сол
- 1½ чаена чаша топла вода
- 4-5 супени лъжици олио
Необходими продукти за украсата:
- 1½ чаена чаша брашно
- З супени лъжици пшенично нишесте
- 1 чаена чаша вода
Приготвяне на питката:
Смесваме всички продукти и получаваме тесто. Оформяме го в формата на питка.
Приготвяне на украсата:
Смесваме продуктите и получаваме тесто, което е по-твърдо от другото. Разточваме на тънки кръгли лентички и оформяме в каквито форми пожелаем.
Пече се на 180˚ за около 30 минути. След изваждане се напръсква с вода и покрива с кърпа. След около 10 минути е готова за ядене.
#2 Сарми от кисело зеле с плънка от ориз и лук
Необходими продукти:
- Зелеви листа КРЪСТЕВ 1.680 гр.
- Ориз 1 кг. КЛИО БИСЕРЕН
- Булгур КРИНА – 150 гр.
- 3 глави кромид лук
- 1 супена лъжица – Чубрица
- 1 чаена лъжица – Черен пипер
- 3-4 супени лъжици – Олио
- Сол – по вкус
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на дребно и се задушава в малко олио. Щом омекне, се слага оризът и булгурът. Овкусява се с чубрица, черен пипер и малко сол. Налива се около 1 л. вода и се оставя да къкри докато стане почти готово да се яде. Сармичките най-лесно се правят, когато плънката е изстинала. Слагаме върху зелевия лист по малко от плънката и навиваме докато се получи сармичка.
Нареждаме ги в гювеч, на дъното на който слагаме зелеви листа, които да покрият дъното. Наливаме до половината вода, отгоре също завиваме с листа и слагаме във фурната за около 2 часа.
#3 Печена тиква с ошав
Необходими продукти:
- Тиква цигулка – 1 бр.
- Захар – 150 гр.
- Ошав – 100 гр.
- Стафиди и орехови ядки на вкус
Начин на приготвяне:
Тиквата се измива, разрязва на две половинки и се почиства от семената и влакната с помощта на лъжица.
В получената кухина слагаме ошав, нарязани орехи и стафиди. След това се сипва около 1½ чаена чаша вода в тиквата и 1 чаена чаша в тавата.
Поръсваме със захар, завиваме тавата с фолио и слагаме да се пече във фурната на 180˚ за около 1 час.
Почти всички продукти, необходими за рецептите, може да откриете в нашия седмичен каталог.