Избрани рецепти от Пламко за Бъдни вечер

Бъдни вечер или навечерието на Рождество Христово – 24 декември, е един от най-светлите празници за християнското семейство.

Вечерта на 24 декември трапезата се слага рано и всички сядат заедно около нея, като никой не трябва да става.

За трапезата на Бъдни вечер ние от ПЛАМКО сме селектирали три рецепти, които може да опитате за празника.

#1 Содена питка за Бъдни вечер

Необходими продукти за питката:

  • 900 г брашно тип 500 МЛИН пшенично
  • 1 чаена лъжица сода бикарбонат
  • 1 чаена лъжица сол
  • 1½ чаена чаша топла вода
  • 4-5 супени лъжици олио

Необходими продукти за украсата:

  • 1½ чаена чаша брашно
  • З супени лъжици пшенично нишесте
  • 1 чаена чаша вода

Приготвяне на питката:

Смесваме всички продукти и получаваме тесто. Оформяме го в формата на питка.

Приготвяне на украсата:

Смесваме продуктите и получаваме тесто, което е по-твърдо от другото. Разточваме на тънки кръгли лентички и оформяме в каквито форми пожелаем.

Пече се на 180˚ за около 30 минути. След изваждане се напръсква с вода и покрива с кърпа. След около 10 минути е готова за ядене.

#2 Сарми от кисело зеле с плънка от ориз и лук

Необходими продукти:

  • Зелеви листа КРЪСТЕВ 1.680 гр.
  • Ориз 1 кг. КЛИО БИСЕРЕН
  • Булгур КРИНА – 150 гр.
  • 3 глави кромид лук
  • 1 супена лъжица – Чубрица
  • 1 чаена лъжица – Черен пипер
  • 3-4 супени лъжици – Олио
  • Сол – по вкус

Начин на приготвяне:

Лукът се нарязва на дребно и се задушава в малко олио. Щом омекне, се слага оризът и булгурът. Овкусява се с чубрица, черен пипер и малко сол. Налива се около 1 л. вода и се оставя да къкри докато стане почти готово да се яде. Сармичките най-лесно се правят, когато плънката е изстинала. Слагаме върху зелевия лист по малко от плънката и навиваме докато се получи сармичка.

Нареждаме ги в гювеч, на дъното на който слагаме зелеви листа, които да покрият дъното. Наливаме до половината вода, отгоре също завиваме с листа и слагаме във фурната за около 2 часа.

#3 Печена тиква с ошав

Необходими продукти:

  • Тиква цигулка – 1 бр.
  • Захар – 150 гр.
  • Ошав – 100 гр.
  • Стафиди и орехови ядки на вкус

Начин на приготвяне:

Тиквата се измива, разрязва на две половинки и се почиства от семената и влакната с помощта на лъжица.

В получената кухина слагаме ошав, нарязани орехи и стафиди. След това се сипва около 1½ чаена чаша вода в тиквата и 1 чаена чаша в тавата.

Поръсваме със захар, завиваме тавата с фолио и слагаме да се пече във фурната на 180˚ за около 1 час.

Почти всички продукти, необходими за рецептите, може да откриете в нашия седмичен каталог.