Десет години туристически комплекс „Ковачевско кале“

На 21 октомври с празнична програма и Ден на отворените врати туристически комплекс „Ковачевско кале“ отпразнува 10 години от създаването си. През последното десетилетие културно-историческият обект се превърна в привлекателна дестинация за жители и гости на града ни и община Попово. В резултат на активно осъществените археологически разкопки на късноримската крепост, носеща същото име, комплексът придоби статут на емблематична забележителност за региона и се превърна в интересно място за любителите на културния туризъм. Празникът се организира от Община Попово, със съдействието на ръководството на туристически комплекс „Ковачевско кале“.

Петър Кирилов постави началото на събитието и приветства гостите с „добре дошли“, пожела им много настроение и положителни емоционални изживявания. Управителят на комплекса – Атанас Сагев, не скри задоволството си от провеждането на първият голям празник на крепостта и отправи благодарности към всички, допринесли за развитието на културно-историческия обект през изминалите 10 години.

Фолклорна програма, фото кът с римско въоръжение и дрехи, кулинарен кът с открити демонстрации на традиционни храни и напитки от миналото, пресъздаване на ритуала „Мачкане на грозде“ и празничен концерт изпълниха деня. Специалният гост – гайдарят Светльо Жилев, откри фолклорната програма. Народни танци, хора и традиционни български песни, в изпълнение на самодейци от пенсионерски клубове и читалища от община Попово, представиха богатството на местния фолклор. Пъстрота от ритъм, звучност и красота изпълниха амфитеатралната сцена на туристическия обект.

В обособения кулинарен кът, озаглавен „Съхранен вкус“, своите кулинарни умения демонстрираха готвачите от НЧ „Познай себе си-1893“ и ПК „Велизар“ – с. Ковачевец; ПГСС „Никола Пушкаров“ – гр. Попово; Клуб „Султан“ при НЧ „Възраждане-1924“ – кв. Невски, гр. Попово; Клуб „Кулинарен техник“ към Звено „ЦНСТДБУ и ЦОП“ – гр. Попово. Те бяха приготвили за присъстващите различни вкусотии, а майстори кулинари изненадаха присъстващите с готвените от тях на място ястия: от НЧ „Самообразование-1927“ – с. Посабина – мекици, от Клуб за занаяти „Капанка“ при НЧ „Искра-1893“ – с. Паламарца – „леща по римски“ и „легионерски кюфтета“, и Сдружение за фолклор „Цветница“ – гр. Попово – сладко от ябълки. Те запознаха проявилите интерес гости и с рецептите и метода на приготовление на ястията. Обособен кът за традиционна седянка с постлани черги, трикраки столчета и вретено за предене на прежда върнаха гостите към уюта на стария български дом. Танцова формация „Шопски наниз“ – гр. София, заинтригува и силно впечатли публиката с пресъздаване на традиционния български ритуал „Мачкане на грозде“.

Тържественото отбелязване на 10 години от създаването на туристически комплекс „Ковачевско кале“ завърши с награждаване. Отличените участници от фолклорната програма и кулинарния кът получиха юбилейни плакети и купи, подготвени от организаторите.

Кулминацията на деня бе празничният концерт, в който взеха участие талантливите деца от Студио за класически и съвременни танци „Марина балет“, Танцова формация „Чар“ и Представителен детско-юношески танцов ансамбъл „Северняче“, както и индивидуалните изпълнители – Диана Стефанова и малката Луиза, Дует „Антола“, Вокална група „Антола“ и Вокална група „Цветница“.

Организаторите си пожелаха фолклорният празник да се превърне в традиционен, убедени, че туристически комплекс „Ковачевско кале“ тепърва ще привлича интерес сред туристите.