AYA Estate Wineyards – българските традиции в производството на вино

Холдингът AYA Estate Vineyards е специализиран в производството на вина и спиртни напитки. Проектът AYA съчетава в себе си опитност в лозарството и повече от 80-годишен традиционен занаятчийски опит в производството на вино.

През 2014 г. AYA закупува първите си 100 декара лозя край Каварна. По този начин производителят започва да допринася за завръщането на традициите във винопроизводството в България. Година по-късно, инвестициите се увеличават със  закупуването на лозя в противоположния край на България – село Хърсово край Мелник.

Спечели три бутилки вино и 1 кг телешки суджук с играта на Пламко и AYA Estate Wineyards

Основната мисия на AYA е възраждането на местните сортове и съхраняването на дългогодишните традиции.

„Ние се стремим да бъдем пазител и възстановител на добрите вино традиции в мелнишкия регион и да популяризираме типичните български вина в страната и в чужбина“ – споделя Веселина Касабова, главен агроном в AYA.

Основната цел на AYA Estate Vineyards е да работи с природата, а не срещу нея.

„Отглеждаме лозята си, следвайки принципите на биодинамиката. Интегрираме природата в нашата кауза и тя ни помага да създадем хармоничен свят, в който всеки елемент е в баланс, има своето място и значение.“

Лозовите масиви са разположени в два противоположни географски района на България. Първата локация е на 10 км от Черноморското крайбрежие, в близост до Каварна. Богатите почви и постоянните бризове влияят благоприятно на лозята. По-голямата част от работата се извършва на ръка и това позволява стриктен контрол на качеството на гроздето.

Вторият лозов масив се намира в югозападната част на България. Теренът е хълмист, а лозята са с предимно южно изложение.

Средната възраст на по-старите лози е 50 г. – Каберне Фран и Широка Мелнишка лоза. През последните години са засадени и млади сортове – Сира, Сензо, Мелник 55, Гренаш, Мерло и Санджовезе, които допринасят за повече колорит и разнообразие във вината, които се предлагат.