„Арт Попово“ – школата за таланти с повече от 4 000 награди от конкурси по света и у нас

Началото на рубриката ни „Поповска слава“ дава школата за изобразително изкуство „Арт Попово“. Школата е създадена през есента на 2011 г. в Дом на културата „Димо Коларов“ – гр. Попово. От тогава до днес неин ръководител е Искра Хаджииванова. През годините школата дава поле за изява и развива повече от 200 бъдещи художници на възраст от 4 до 18 години.

Целите на „Арт Попово“ през годините остават непроменени като това е и една от причините за многото успехи.

„Наша основна цел е откриването и развитието на детския талант, както и работата с различни техники и методи в изобразителното изкуство – споделя Искра Хаджииванова, –  стремим се и към създаване на мотивация у децата за личностно творческо развитие чрез участието им в различни международни и национални конкурси и пленери на детската рисунка.“

През годините възпитаниците на школата за изобразително изкуство „Арт Попово“ имат повече от 4 000 призови места от световни и международни конкурси по целия свят. Малките творци са носители на престижни отличия от конкурси в Япония, Русия, САЩ, Израел, Индия, Германия, Полша, Гърция, Турция, Беларус, Казахстан, Азербайджан, Египет и България.

През 2019 г. на международния пленер на младите художници в гр. Владимир (Русия) школа „Арт Попово“ печели  първите места в първа и трета възрастови групи, а във втора – второто място. Това се случва при конкуренция от над 600 от най-добрите школи по рисуване от 34 държави по света.  През 2020 г. по време на  международния конкурс в град Бат Ям (Израел) най-високата награда Гран При в четирите възрастови групи е присъдена на четири поповски художници.

Школа по изобразително изкуство „Арт Попово“ е и единствената арт школа в България със 17 одобрени номинации за изключително високи постижения в проекта „Успелите деца на България“ на Фондация „Димитър Бербатов“ за 2020 г. и с двама финалисти.

През 2021 г. ръководителят на школата Искра Хаджииванова е наградена с приза най-добър учител по рисуване в света по време на годишните награди на  най-голямата школа по изкуства в света „Шарумела“ (Индия). В същата церемония една от възпитаничките на Искра Хаджииванова –  Ивайла Петрова, на 18 години, е удостоена с наградата „Топ 100 на най-добрите художници в света“ в резултат на спечелени 19 първи места от световни и международни конкурси в рамките на година. Ивайла и нейната ръководителка са избрани за победители от 11-членна международна комисия на база мониторинг на протоколите на успехите на световната сцена.

На въпрос на какво иска да научи своите възпитаници Искра Хаджииванова споделя: „Това, към което се стремя, е да запаля децата да обичат изкуството, защото то учи на труд, развива мозъчните функции и възпитава. Младежите трябва да имат мотивация и това за тях са участията в конкурси и пленери по рисуване. Главната цел е превръщането на малките художници в големи, интелигентни, добри и можещи хора, тъй като те са нашето бъдеще.“

Едно от най-големите постижения за школата и нейните възпитаници е отпечатването на рисунки на поповските възпитаници в японските учебници по изобразително изкуство. Това се случва в резултат на спечелените първи места и всички златни медали на световен конкурс в Токио (Япония), където  участниците са повече от 12 000 от цял свят. Известно време след конкурса Искра Хаджииванова получава писмо от министъра на образованието на Япония, в което той изразява мнението и възхищението си от образователните експерти и към поповските художници и техните произведения. След съгласието на ръководителката на „Арт Попово“ рисунките на българчетата биват отпечатани и стават образци в японските учебници по изобразително изкуство.